Хочу почати нове життя, але мені важко …

Хочу почати нове життя, але мені важко…

Сама постановка проблеми дозволяє зробити сприятливий прогноз.

Я народився в мусульманській сім’ї. Ставши старше, зрозумів, що мої батьки не дали мені того духовної освіти, яке мені зараз так необхідно. Я стільки років називаю себе мусульманином, говорю, що вірю в Аллаха, а сам жодного разу не робив намаз, просто не вмію, ні разу не тримав уразу, вів розгульний спосіб життя, випивав, курив, мав близькість з дуже багатьма жінками, спав з чужими дружинами… Чесно кажучи, не пишаюся цим, мені соромно за мою поведінку. Я зрозумів, що став матеріалістом. Хочу стати істинним мусульманином, встати на праведний шлях, просити вибачення у Аллаха і спокутувати свої гріхи кожен день, який відвів мені Всевишній. Але при цьому я настільки звик до такого способу життя, настільки звик ні в чому собі не відмовляти, що мені нестерпно важко тримати себе в руках, та й куди не глянь – усюди створюються всі умови, в сучасному світі всюди спокусу. Навіть не знаю, що мені робити; я і хочу встати на праведний шлях і не хочу… Мій друг порадив мені почати з намазу. Але я навіть не знаю, як самоосвічуватися, бо в моєму місті немає мечетей. Як мені схилити себе на праведний шлях? Заздалегідь спасибі.

З точки зору релігії:

Відрадно, що у Вас з’явилося бажання встати на шлях праведний, і це бажання з’явилося з волі Аллаха; за це варто віддавати хвалу Всевишньому Аллаху. Вам необхідно якомога швидше навчитися здійснювати намаз і виконувати інші фарз. Як вчені говорять, якщо людина вірить в Аллаха і Пророка Мухаммада (мир йому і благословення), то він ще ходить навколо омани. Невиконання того, що Аллах на нас поклав, є дуже великим гріхом і може привести до поганого кінця, то є така людина може піти в інший світ без віри в серці і навічно залишитися в пеклі. Якщо у Вашому місті немає мечетей, напевно є люди, які вміють здійснювати намаз, – зверніться до них, щоб вони Вас навчили правильному вчиненню намазу; також Ви можете скачати фільм, який навчає намазу, по цьому посиланню http:///audio-video/2310.

Про свої гріхах нікому не розповідайте і щиро покайтеся в них. Всевишній Аллах у Священному Корані говорить (сенс): «О ті, які увірували! Кайтеся перед Аллахом щирим покаянням, т. Е. Не вертайтеся більше до цього гріха і не бажайте його вчинення » (сура« Ат-ТАХРОМ », аят 8;« Тафсир Сави ». Т. 4. С. 290) , – а також (сенс): «Воістину, Аллах любить, винагороджує і звеличує розкаюваних в гріхах і любить очищаються від нечистот» (сура «Аль-Бакара», аят 222; «Тафсир аль-Джалалайн» ).

У шляхетних хадисах Пророка Мухаммада (мир йому і благословення) сказано: «покаятися в гріху подібний тому, хто і не здійснював його»; «Розкаюваний – улюбленець Аллаха»; «Воістину, Аллах приймає покаяння раба Свого, поки той не почне видавати передсмертний хрип»; «Коли кається раб, Аллах приймає його покаяння і змушує ангелів-писарів забути записане ними з числа його мерзенних діянь і змушує його органи забути скоєні ними гріхи, забути його місце на землі і його місце на небі. Його приведуть в Судний день, і ніщо з творінь не свідчитиме проти нього ».

Часто буває так, що людина два-три дні здійснює намаз, а потім припиняє. Потім вступає на шлях очищення серця, на боротьбу проти нафс, це триває тиждень або пару місяців, а потім знову повертається в минуле стан – без старання здійснювати благе. І є кошти, користуючись якими можна зберегти це намагання, силу, яка штовхає на вчинення благого.

Наведемо деякі з цих причин.

1. Дуа – потрібно просити у Аллаха наставити Вас на правильний шлях і дати сили виконувати фарз.

Але є й інші засоби, і ми їх потребуємо, бо через певний час ми зіткнемося з серйозною проблемою, якщо не отримаємо спонукання. З проблемою, коли настане смерть, і не буде в серці бажання дійти до Аллаха, і марною виявиться вся життя.

2. Як можна більше слухати проповіді або читати літературу, де згадується про покарання на тому світі, про смерть, про покарання в могилі. Приміром, спізнюється людина на роботу: йому один, два рази роблять зауваження, потім виносять попередження, що якщо завтра він запізниться на роботу, то буде звільнений. На наступний день дзвенить будильник і дає зрозуміти, що пора вставати і йти на роботу. В цей момент нафс каже: полежи ще п’ять хвилин. Але тут людина згадує, що йому зробили попередження, і схоплюється з ліжка. Він проявив старання через страх. Коли ми чуємо проповіді, в яких згадується про пекло, покараннях, нафс опір, тікає від цього, але воістину нафс потребує страху. Коли людина згадує, що помре і після смерті воскресне, і буде звіт перед Аллахом, і йому нагадають про кожний прожитий день, про кожній миті, коли він думає, що буде стояти на мосту Сірат і або перейде в Рай, або впаде в Ад, – з’являється пильність. Щоразу при спогаді про це, при вірі в те, що ця істина, в серці з’являється неспання, а потім і старання на шляху Аллаха. Це намагання, отримане через страх.

3. Як можна більше слухати проповіді або читати літературу, де згадуються райські блага, нагороди, насолоди. Приміром, маленькі діти ліниві в читанні і повторенні уроків, і батько каже синові; якщо будеш вчити уроки і отримувати хороші оцінки, я куплю тобі велосипед… або щось інше. Що відбувається з дитиною? Він починає боротися проти ліні, щоб досягти успіху. Коли мусульманин читає про те, що обіцяно праведним в Раю, якими благами будуть вони обдаровані – річки, царства, палаци, – коли мусульманин знає, що найбідніший мешканець Рая матиме в 10 разів більше володіння, ніж цей світ, – з’являється в душі старання добитися цього за допомогою здійснення благих справ.

4. Розмірковуйте про те, як Аллах любить нас. Роздумувати і читати в Книзі Аллаха, що достаток Аллаха понад усе, читати аят: «Скажи Моїм рабам, які ізлішествовать на шкоду самим собі:” Не впадайте у відчай в милості Аллаха “». Задумайтесь: Аллах, звертаючись до грішників, каже: «Мої раби». Яка ця щедрість для нас! Незважаючи на те, що ми грішні, як до нас ставиться Аллах – «Мої раби». Воістину, Аллах прощає всі гріхи тому, хто розкаявся. Аллах вночі готовий пробачити гріхи тому, хто згрішив удень. Готовий днем??пробачити гріхи тому, хто згрішив вночі. Враховуючи те, скільки разів ми згрішили, і якби Аллах викривав нас прилюдно, – ніхто не вітав би, напевно, нас. Скільки разів Він ховав наші гріхи, рятував нас! Усвідомлення цього народжує в серці любов до Того, Хто належить до нас по-доброму. У попередніх ніспосланієм описано, що море щоранку просило дозволу Аллаха втопити грішників, небо просило дозволу накритися над грішниками, земля просила розколотися і поглинути їх, а Аллах, звертаючись до морів, океанів, небесам і землі, сказав: «Не ви їх сотворили! Якби ви їх учинили були, то так не говорили б ». Коли ми бачимо таке ставлення до нас з боку Аллаха, хіба можна не полюбити Господа? Нехай кожен з нас запитає: яка у мене зв’язок з Аллахом?

5. Припиніть відвідувати погані зборів, проводите час з праведними людьми. Дивіться на них, дружите з ними. Це пробуджує в серці бажання до добра, яке Аллах їм дав. Деякі салафія Саліхін (праведні предки) говорили: «Коли я дивлюся на Мухаммада ібн Васіа, в мені оновлюється старання в поклонінні на цілий місяць». Коли їх запитували про причину цього, вони відповідали: «Тому що дивилися на людину, в якому здійснилися плоди поклонінь». Час, проведений з праведними людьми, також пробуджує спонукання, бо праведні проводили час з попередніми праведниками, а ті – з попередніми, і так по ланцюжку. Це знання, яким Аллах відрізнив нашу умму. За допомогою ліцезренія праведників і проведенням часу з ними ми отримуємо сяйво з сердець праведних в наші серця. Коли ми згадуємо, що були на маджліс з праведними людьми, або дружимо з праведними, і бачимо, як вони поклоняються щиро, тоді й у нас з’являються думки: «Чому я не можу як вони»? І тут людина відчуває старання в скоєнні благого.

6. Поминайте Аллаха часто, читайте салават на Пророка (мир йому і благословення) кожен день по сто разів, наприклад.

Наостанок хочеться сказати: не чекайте, поки у Вас все буде ідеально, йдіть по шляху Аллаха так, як можете, проявляючи старання. Рабі ібн Сулайман (нехай буде задоволений ним Аллах) говорив: «Ідіть по шляху Аллаха, кульгаючи, спотикаючись, і не чекайте, поки все буде ідеально, очікування цього є неробство». Поклоняйтеся так, як можете, і не відкладайте, хай допоможе Вам Аллах! Амін!

З точки зору психології:

Перш за все хочеться відзначити Ваше бажання виправити свої помилки. Це значний крок. Сама постановка проблеми дозволяє зробити сприятливий прогноз. Багато що залежить від того, на що налаштовує себе конкретна людина.

Природно, на перших парах Вам буде нелегко виявитися від звичного способу життя. Перешкодою будуть навітьEDе стільки позиви власних бажань, скільки старі соціальні зв’язки. Тому перше, що Ви повинні зробити, це не приховувати від інших своїх мотивів. Таким чином, Ви убезпечите себе від зайвих спокус, пресечёте їх на корені. Ваші слова про те, що Вас всюди оточують спокуси, лише почасти відповідають істині. Насправді ж людина, що звикла грішити, міняє свою психіку, своє сприйняття світу. Справа в тому, що сприйняття людини сильно залежить від особливостей його мислення, світогляду і досвіду. Якщо Ви встанете на шлях виправлення, то з часом те, що для Вас зараз здається спокусою, Ви почнете сприймати як випробування, як перевірку Вас на міцність. Якщо Ви підете ще далі, то Ви і зовсім не станете на це звертати увагу. А Ваше сприйняття буде направлено на позитивне, на доброе.

Не менш важливо врахувати й таку особливість, як сам перехід до нового способу життя. Нерідко людина, що прагне піти від старого життя, кидається в крайність, прагне у всьому відповідати нормам Ісламу, виконувати всі розпорядження і навіть понад це. Природно, це добре, якщо б не одне «але». А саме: є безліч прикладів, коли в подібних ситуаціях людина через нетривалий час знову все кидав і повертався до старого. Почніть з малого, з самого основного. Щиро засвідчіть, що Ви мусульманин (шахада), навчитеся здійснювати намаз і почніть його здійснювати. Далі Вам вже самому стане ясно, в якому напрямі рухатися.

Перш за все треба усунути саму причину, а вона, швидше за все, у внутрішній духовну порожнечу, безглуздя життя. Саме з цієї причини Вам потрібно поставити перед собою благу мету, наповнити життя змістом. Це може бути турбота про свою сім’ю, про дітей (якщо вони є). Сподіваюся, Вам вистачить сил змінити своє життя. Нехай допоможе Вам Всевишній у Ваших починаннях!

Гаджимурад Омаргаджіев

теолог

Аліасхаб Анатолійович Мурзаев

психолог-консультант Центру соціальної допомоги сім’ї та дітям

Шановні відвідувачі! Якщо Вам потрібна консультація вченого-богослова або психолога, Ви можете задати своє питання в наведеному нижче вікні. При цьому просимо врахувати, що деякі з Ваших історій із зміненими особистими даними, для передачі досвіду можуть бути опубліковані на сайті.

_0.31MB/0.00436 sec