Як навчитися молитися?

Як навчитися молитися? До читачів

Цілком можливо, що, коли ви прочитаєте цю брошуру, все залишиться у вас і раніше. Але може статися й інше.

Ця книга – щось на зразок виклику вам. Просто прочитати її мало – треба практично здійснити її поради. Якщо ви, прочитавши її, скажете: «Так, дійсно добре написано, думки цікаві, повчальні», – ви даремно втратили час.

Але якщо ви хочете, щоб ця книга принесла вам користь, дозвольте порадити вам: кожен день читайте тільки одну або дві глави і прочитане спробуйте відразу ж втілювати в справу. Регулярно читаючи, ви зможете через два – три тижні багато чому навчитися щодо предмета молитви. Бог допоможе вам, і ви самі визначите, скільки читати щодня.

Роблячи так, ви самі переконаєтеся, чого можна досягти за допомогою цієї книги.

Мінливість в молитві

Одного разу, разом з Жаком, ми вирушили в подорож. У перший же день сталося щось дивовижне. Було близько половини одинадцятого вечора. Ми готувалися до сну і весело говорили про те, про се. Потім, побажавши один одному спокійної ночі, опустилися на коліна у наших ліжок для молитви.

Я молився як звичайно: «Дякую Тобі, Господи, що Ти боронив мене також і сьогодні», після чого слід було коротке перерахування всіх тих потреб, виконання яких я бажав би якнайшвидше, наскільки млявих побажань благословень моїм друзям і родичам і, нарешті, – полегшено – «Амінь».

Я піднявся. Жак ще стояв на колінах. Ковзнувши під ковдру, я став чекати, коли він закінчить. Минуло п’ять хвилин, а Жак все продовжував молитися. Мені ставало навіть якось незручно. Минуло ще десять хвилин – Жак залишався як і раніше на колінах! Я вже подумав було, не заснув він.

  Краплі від нежитю вов час вагітності.

Так почалася моя дружба з цією людиною, якого я потай називав «духовним надлюдиною». Кожен день – зауважте, кожен день – мінімум півгодини Жак проводив у молитві. Який працю! Але, здавалося, що це приносить йому навіть радість. А мені було потрібно чимало сил, щоб просто зберігати тишу, поки він молився.

Правда, з часом я змінив свої переконання. Раніше я думав, що тільки найзапекліші лицеміри або благочестиві фантазери можуть здійснювати щось подібне. Але Жак не був схожий на таких. Насправді він дуже терплячий, старанний – цілком «нормальна» християнин. Мене турбувало лише те, що молитви доставляють йому явне задоволення. І все ж залишалося відчуття, що саме таке ставлення до молитви робило його щасливим християнином. У мене тоді були серйозні сумніви щодо молитви-Мені вона здавалася лише церемонією, потрібної для того, щоб вести добру християнське життя.

Хоча молився я неохоче, але робив це щовечора, так як думав, що інакше мені не уникнути осуду на Божому суді.

Поступово процес молитви став для мене смішним. Я навіть став заздрити людям, які скаржилися, що їхні молитви досягають лише стелі кімнати. Мої ж молитви, здавалося мені, ніколи навіть не відривалисяE2ід підлоги! Нарешті я зовсім перестав молитися і при цьому відчув – дивна річ! – Полегшення.

Ось що мені довелося пережити щодо молитви. Хотілося б запитати: а як у вас справи з цим питанням? Чи охоче ви молитесь? Чи є молитва радісним переживанням? Якщо молитва для вас – це всього лише звичай чи обов’язок, яку вам потрібно щодня виконувати, то справи ваші погані. Дозвольте назвати кілька причин невдачі в молитовному досвіді:

  Як я навчився жонглювати за 15 хвилин

1. До цих пір ви намагалися тільки «вимовляти молитви» замість того, щоб просто розмовляти з Ісусом;

2. Для вас молитва – це важкий тягар; бути може, мати завжди вмовляла вас: «Не забудь помолитися», приблизно таким же тоном, як вимовляють: «Не забудь почистити свої зуби», або: «Не забудь помити руки»!;

3. Деякі молитви – ті, що вам доводилося чути, – відбили у вас бажання молитися; наприклад, така самоправедності молитва: «Батько, дякуємо Тобі, що ми не такі, як язичники, що не знають істини. »Або тяжка молитва, якої і кінця не видно: служитель молиться вже протягом десяти хвилин і після цього ще може сказати:« Господи, в цей ранковий час ми хочемо бути небагатослівними перед Тобою. »Або наспіх вимовлена??млява молитва:« Будь милостивий до нас. Господи; укріпи нас; пребудь з проповідником; благослови хворих і стражденних; впевнено веди нас до вічної батьківщині; це просимо ми в ім’я Ісуса, амінь ». Якщо ваші досліди виглядають саме так, то мене аніскільки не дивує, що у вас немає бажання молитися.

Ви просто не знаєте, як молитися. Ця книга розповість про це. З Божою допомогою ви навчитеся молитися з задоволенням. І я запевняю вас: коли молитва буде для вас радістю, життя стане зовсім іншою.

До наступної глави >>

Incoming search terms:

  • Як навчитися молитися?